Sinterklaas, wie kent hem niet ! Toch is het altijd leuk om meer te weten te komen over de Enige Echte en ook welke van al zijn honderden  Pieten hij onder andere heeft meegenomen voor zijn intocht en verblijf in West-Friesland.
Lees alle ditjes en datjes en…..blijf je verbazen !!

 

SINTERKLAAS is al jaren een echte Bekende Nederlander door zijn optredens op TV en natuurlijk in het Sinterklaasjournaal. Hij woont met zijn Pieten in Spanje maar is jaarlijks zo’n drie weken in Nederland om op 5 december zijn verjaardag te vieren. Komt met zijn grote pakjesboot en een enorme hoeveelheid Pieten rond half november aan en vertrekt op 6 december, als iedereen z’n cadeautjes heeft gekregen. Sinterklaas houdt vooral van gezelligheid, z’n schimmel Americo en van lieve kinderen énnnnn…kan enorm genieten als kinderen hem zelf vragen gaan stellen ! Weet je wat de meest gestelde vraag is ? Hoe oud bent u Sinterklaas?  Zijn antwoordt blijft je verbazen !

 

De HOOFDPIET (1941 !!) is bijna net zo bekend als Sinterklaas ! Hoofdpiet word je ook niet zomaar: deze Piet is al vanaf zijn 16e (!) Piet en bijna 50 jaar terug werd bij door Sinterklaas al benoemd als Hoofpiet !
Hij draagt niet alleen het belangrijke en bekende Sinterklaasboek, maar let ook altijd héél goed op of het allemaal wel goed gaat met Sinterklaas. Hij is ook de baas van a l l e zwarte pieten én de Pietenschool ! Ook houdt hij Americo goed vast als hij met Sinterklaas over de daken gaat. De Hoofdpiet is ook al ‘oud’, in vergelijking met Sinterklaas natuurlijk erg jong. Hij mocht van Sinterklaas al met pensioen maar wil nog lang niet ! Weet je waarom? Hij kent echt iedereen, van jong tot oud, …….houdt erg van gezelligheid ennn……. ook nog van zingen ! Nou jaááááááá …..!!!

Dan de voor Sinterklaas en al zijn pieten absoluut o n m i s b a r e REGELPIET !
Regelen vindt hij niet alleen erg leuk, hij kan het ook bijzonder goed ! Zorgt onder andere voor alle heerlijke versgebakken pepernoten
, het eten en drinken, dat de pietenpakken schoon zijn en blijven, dat Sinterklaas en zijn pieten vervoerd kunnen worden etc. Samengevat: deze supervrolijke Regelpiet zorgt gewoon dat alles voor Sinterklaas en zijn Pieten wordt geregeld ! Yeah !!
Bovendien houdt hij ook van een geintje en van lekker zingen……..vanzelf !!

En dan onze HUISpiet. Maakt zich vooral zorgen of alle cadeautjes er op tijd zullen zijn en helemaal de schoencadeautjes.  Deze Piet is eigenlijk zelf een cadeautje !:)


boot


Een andere topper uit ons unieke pietenteam is de OMROEPPIET.
Deze Spaanse piet heeft een Nederlands rijbewijs om de omroepauto te mogen besturen. Met een microfoon in zijn handen voelt hij zich pas een hele piet 🙂  Direct na de aankomst op TV stapt hij met een andere piet in de omroepauto en rijdt dan door West Friesland. Met pepernoten, leuke teksten en liedjes probeert hij kinderen, pappa’s en mamma’s, opa’s en oma’s, meesters en juffen op de been te krijgen. Bij aankomst van Sinterklaas in ‘t idyllische haventje van Wijdenes vermaakt hij, op de dijk, het massaal toegestroomde publiek. Hij houdt van een geintje én ook van zingen !

De rechterhand van onze geluidspiet is de PRAATJESPIET. Deze piet houdt van praatjes, zorgt voor praatjes en zorgt dat er over gepraat wordt. Wooh ! Wat een geklets zal dat zijn zeg met deze twee rasechte praatjesmakers.
Hij wil het vak leren van de omroeppiet en loopt dus een soort stage vanuit de pietenschool, uiteraard met goedkeuring van Sinterklaas en de regelpiet. Genoeg over gepraat?

Ze is de enige echte dochter van onze regelpiet en door hem is zij ook onze TESTPIET geworden. Dus: alles wat de regelpiet regelt, gaat deze dame weer testen. Ze is gemakkelijk te herkennen door de opvallend kleurige strikjes in het haar én haar prachtige maar ook handige ogen. De strikjes houden haar weelderige haardos in toom als zij als een malle aan het testen is. Daarnaast is het ook een supervrolijke piet die het ook heééél belangrijk vindt hoe zij eruit ziet. Vooral met de intocht van Sinterklaas trekt zij werkelijk alles uit de kast. Deze testpiet is héél belangrijk voor de Sint. Bijvoorbeeld: Al het snoep- en speelgoed moet voor de kinderen getest worden!
Wat kun je dus het beste doen als je haar tegenkomt ?Je raadt het al : (uit)testen ! Dat vindt ze echt helemaal te gek:)

Weten jullie wat er allemaal vervoerd worden? Vooral veel Pepernoten en af en toe Pieten die ff moe zijn. Daarvoor hebben we al jaren de enige echte BUSPIET ! Staat samen met de omroeppiet en de praatjespiet al vroeg op de dijk bij ‘t haventje van Wijdenes om alle kinderen, pappa’s en mamma’s, opa’s en oma’s van die ontzettend heerlijke versgebakken pepernoten te voorzien. Deze piet is ook gek op kinderen en probeert de leuke West-Friese taal te leren……….
…………noh heu….skoftig:)

Lo que es un Pedro feliz  diversion !

 

 

De jongste telg in ons gezellige pietenteam is onze muzikale MUZIEKPIET. Deze vrolijke piet zorgt voor de vrolijke noot, niet alleen in de zaal maar ook bij ons op de boot. Op zijn accordeon speelt hij a l l e sinterklaasliedjes uit zijn hoofd, van oude tot en met hele nieuwe. Voor en met een groot publiek spelen vindt hij superleuk. Omdat Sinterklaas het ook zo gezellige vindt, moet hij regelmatig bij hem komen.
Voordat Sinterklaas gaat slapen speelt hij altijd een slaapliedje. Weet je wat  het lievelings- sinterklaasliedje van deze muziekpiet is? Vraagt het hem en hij speel het voor je ! Echt…!

Sinterklaas is altijd één groot feest. Niet zo gek dat we ook een VIP (!) hebben, oftewel  VROUWELIJKE INNEMENDE PIET. In tegenstelling tot onze zeurpiet is deze piet a l t i j d vrolijk en ze lacht altijd !:)
Ze wil altijd de kinderen aan het lachen maken met haar gekke streken. Voor een dansje is ze ook altijd in, dus…..pak haar hand en ze maakt zo een dansje met je. Probeer het maar !
Je wordt er ook héél vrolijk van 🙂

 

We hebben ook van die pieten die je werkelijk overal ziet. De allerbekendste is absoluut onze VLIEGENDE KEEPPIET ! Hij vliegt werkelijk van hot naar her, probeert ook overal te zijn én te helpen. Pepernoten strooien, het verkeer regelen tijdens de optocht, de fanfare aanfluiten, in palen klimmen….. Gek is niet gek genoeg. Soms worden we ook moe van hem, maar als je dat dan zegt kan ie ook heel gezellig zitten met kinderen en naar Sinterklaas luisteren. Oja.. hij is altijd in voor een grap of een mooi sinterklaasliedje !
Is getekend: onze VLIEGENDE KEEPPIET !

!

 

Een hele andere piet waar je ook erg veel lol mee kunt hebben is de PRETPIET ! Ze houdt vooral van dansen, zingen en spelletjes spelen. Het liefste doet ze dit de hele dag ! Haar geheimpje: soms verstopt ze zich in de kelder van het pietenhuis en zet ze de muziek keihard aan. Dan zingt en danst ze met de muziek mee, echt heerlijk vindt ze dat!  Wooh ! Maar niet doorvertellen hoor, want de andere pieten weten dat niet! Weet je wat ze net zegt: ‘Als jullie het niet erg vinden zet ik nu de muziek weer even aan en ga ik even uit mijn dak! Doen jullie mee?!’

Dan ben je wel een onwijs vet gave piet, hoor !

Nog een heééééle belangrijke piet is onze PAKJESPIET. Ze ziet de pakjesboot als haar eigen boot. Onderweg naar Nederland begint ze al met inpakken, dat kan ze natuurlijk niet alleen. Voor al die duizenden cadeautjes krijgt ze gelukkig hulp van wel honderd andere pieten. Aan haar kun je echt je verlanglijstje kwijt, je kunt het natuurlijk ook in je schoen doen. Zij zorgt er altijd voor dat het in het Grote Sinterklaasboek komt. Superhandig is dat ze precies weet of iets met de boot is meegekomen of dat het nog een een winkel in de buurt gekocht moet worden. Echt een piet die het fantastisch vindt om pakjes uit te delen en kinderen héééél blij te maken !

 

Voor de echte liefhebbers tot slot natuurlijk:  de groepsfoto ! :;;;;))))